Monday, August 2, 2010

Whole Orange Cake with Chocolate Ganache


My best friend, Boat, bought me a new cook book "GoodFood 101 cakes & Bakes" and it truly inspried me to bake something different, not the normal receips that we could find them in every baking blog here.

After reviewing many times, I decided to bake " Whole Orange Cake" as my senior friend, she told me earlier that she wanted to try any orange cake with rich juicy flavor and this cake was the answer.

"The juicy flavor of a whole orange goes into this cake" is the explanation. However, instead of mixing the icing sugar for decoration, I used chocolate ganache to cover the cake and it was the awesome result. Orange and Chocolate are the perfect combination.

Ingredients
1 small orange (ส้ม 1 ลูก)
140g caster sugar (น้ำตาลทราย 140 กรัม)
3 eggs (ไข่ 3 ฟอง)
85g self-raising flour (แป้งสาลี 85 กรัม)
100g ground almonds (อัลมอนด์ป่น 100 กรัม)
50g butter, melted (50กรัม เนยละลาย)

For Chocolate Ganache
200g dark chocolate (ช็อกโกแลต 200 กรัม)
225ml double cream (วิปปิ้งครีม 225 มิลลิลิตร)

1. Cook orange in a pan, bring to boil for 1 hour
นำส้มไปต้มในน้ำให้เดือดนาน 1 ชั่วโมง

2. Preheat the oven to 160 degrees celcius, butter and line the base of a 8inch round, deep tin
วอร์มเตาให้ร้อน 160 องศาเซลเซียส ทาเนยบนพิมพ์ขนาด 8 นิ้วทรงลึก

3. Roughly chop the cooked orange then whizz in food processor until smooth
หั่นส้มที่ต้มสุกแล้วหยาบๆ จากนั้นนำไปปั่นใน Food Processor จนละเอียด

4. Whisk the sugar and egg until light and fluffy
ตีไข่กับน้ำตาลจนสีเริ่มอ่อนและฟู

5. Sift the flour and ground almonds onto the mixture and fold gently then add orange puree and melted butter, gently fold until just mixed
ร่อนแป้งและอัลมอนด์ลงไปในส่วนผสมที่เตรียมไว้ ค่อยๆผสมให้เข้าก่อน ก่อนใส่ส้มที่ปั่นจนละเอียดและเนยละลาย จากนั้นค่อยๆผสมจนเข้ากันทั้งหมด

6. Poured the cake mixture into the prepared tin, bake for 45 - 50 minutes until the cake spring back when lightly pressed.
เทส่วนผสมลงในพิมพ์ที่เตรียมไว้ อบประมาณ 45 - 50 นาทีจนเค้กเด้งกลับเมื่อนำมือไปสัมผัส

7. Boil the cream and chocolate together and stir until smooth the spread over the cake
นำครีมและช็อกโกแลตต้มไปในหม้อและคนจนกว่าจะเข้ากันดี ก่อนนำมาปาดหน้าเค้ก

No comments:

Post a Comment